Art Home
Image default
Verbouwen

Duurzaam verwarmen met een geothermische warmtepomp

Wil je een geothermische warmtepomp in huis? Dat is een goed idee, want zo kan je elke ruimte duurzaam verwarmen. Geothermie is namelijk een ecologische keuze met een minimale milieuimpact. 

2 soorten

Er zijn twee soorten geothermische warmtepompen verkrijgbaar:

1) Diepteboring warmtepomp

Een diepteboring warmtepomp heeft een verticale captatie. Er wordt een diepe, smalle put gegraven waarin met een leiding met koelvloeistof aanbrengt. Deze leiding haalt energie uit de bodem. Op tientallen meters diepte heeft de aarde namelijk een constante temperatuur, die in de wintermaanden veel warmer is dan de temperatuur bovengronds. Hierdoor heeft een diepteboring warmtepomp een hoog rendement.

2) Lussensysteem warmtepomp

Een warmtepomp met geolussen bestaat uit leidingen die over een grote oppervlakte verspreid zijn. Er worden verschillende ondiepe sleuven uitgegraven om de leidingen aan te brengen. Bij dit type is er dus geen diepteboring. Het grote voordeel is de lagere kostprijs. Nadeel is wel dat je moet oppassen met de beplanting. Diepe wortels van hoge bomen kunnen de leidingen beschadigen. 

Duurzame warmte

Geothermische warmtepompen zijn een duurzame manier om een gebouw te veranderen. In tegenstelling tot klassieke cv-ketels verbranden ze geen fossiele brandstoffen. Er komt dus geen CO2 vrij. Opgelet; onrechtstreeks kan een warmtepomp wel een impact op het milieu hebben wanneer de stroom bijvoorbeeld van gascentrales komt. Door een groene stroomleverancier te kiezen of zelf zonnepanelen te leggen, los je dit probleem op.

Vaarwel gasaansluiting

Omdat er voor een warmtepomp enkel elektriciteit nodig is, heeft de woning geen gasaansluiting meer nodig. Dat levert een mooie besparing op. Goed om te weten is dat in heel wat nieuwe straten en wijken geen gasnet meer wordt aangelegd. Je bent dan eigenlijk verplicht om voor een warmtepomp te kiezen. 

Duurzame koeling

Heel wat mensen weten niet dat een warmtepomp ook kan koelen. Bij geothermische warmtepompen gebeurt dit op een heel ecologische manier. Via de zogenaamde ‘passieve koeling’ wordt enkel de cirulatiemotor gebruikt om koel leidingwater door de vloerverwarming/radiatoren te stuwen. Het energieverbruik ligt dus bijzonder laag.